Foto's: Baleynbal van den Lesten Stuyver 2011

zaterdag 11 juni 2011: folkbal in Klein-Sinaai met Kléan en de Fanteyfare:
een Baleynbal in samenwerking met 't Ey (Belsele)

Gebruik de pijltjes om door de foto's te navigeren.

Klik met de rechtermuistoets op de (grote) foto om hem in een apart venster te openen. Daarna kan u de foto desgewenst afdrukken.

SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash.
foto's: Philip Puylaert

Folkbal?

Een folkbal is een dansfeest waarbij live muziek gespeeld wordt. De gebruikte instrumenten zijn zowel alledaags als niet-alledaags: je zal een viool en een gitaar zien, maar even goed een doedelzak of een draailier. De dansen doe je in groep of per koppel; ze hebben een eenvoudige choreografie. Als je even kijkt hoe de dans gaat, dan kan je meteen meedoen. Mensen die de dansjes al kunnen, nemen je zeker mee op sleeptouw. Het gaat dus niet om 'volksdansen' die meestal veel ingewikkelder pasjes hebben. Je hoeft, in tegenstelling tot dansers van een volksdansgroep, ook niet in traditionele kledij te komen… En dans je liever niet… kijken en genieten van het optreden mag natuurlijk ook. We hebben twee groepen uitgenodigd: eerst speelt Kléan en daarna de Fanteyfare.

Kléan

Kléan werd opgericht door enkele Stekense zussen en broers. Ze spelen vooral eigen nummers en specialiseren zich in de dansmuziek voor folkbals. Waar vele balfolkgroepen puur instrumentale nummers spelen, onderscheidt Kléan zich door vaak zang te gebruiken. De instrumenten die ze bespelen vormen ook een niet-alledaagse combinatie. Op hun website kan je alvast eens luisteren hoe hun muziek klinkt: www.klean.be.

De Fanteyfare

Van een olijke folkfanfare die in 2002 langs de Belseelse kroegen trok, is de Fanteyfare uitgegroeid tot een gereputeerd folkbalorkest. Het symfonie-orkest van muziekclub 't Ey is aan een stevige opmars bezig langs de podia van o.a. Villa Pace in Sint-Niklaas, Boombalfestival in Lovendegem, Instrumentival in Gooik, maar ook langs kermissen, stoeten, recepties en jubilees. In een uitgebrei-de bezetting van 'gewone' (dwarsfluit, kopers, viool, gitaar) en 'minder gewone' (fijfer, doedelzak, accordeon, neusfluit) instrumenten speelt de Fanteyfare naast echte folkbalklassiekers als polka, wals en bourrée ook nauwelijks recenter repertoire als tango, boléro en fandango. Meer info vind je op www.tey.be/fanteyfare.

't Ey

Een muziekclub in hartje Waasland… Bijna twintig jaar lang organiseren muziekenthousiastelingen fijne concertjes in een oud schoolgebouw in Belsele. Het podium van 't Ey is nationaal en internati-onaal bekend en als muziekclub is 't Ey ook de enige club in Vlaanderen met een eigen orkest: de Fanteyfare. Neem eens een kijkje op de website: www.tey.be.DHTML Menu By Milonic JavaScript